Bílé tečky na této obloze nejsou hvězdy, jedná se o mapu černých děr

Fotografií hvězdných obloh jste si určitě užili už dost. Proč vám dnes ukazujeme další? Čím je speciální? Tím, že se nejedná o fotografii hvězd.

Tato mapa, kterou vidíte na obrázku zobrazuje necelá 4 % severní oblohy. Nicméně nezobrazuje hvězdy, ale supermasivní černé díry! Jak je to možné? Jak můžeme vyfotit černou díru?

Možná si vzpomínáte, že je to cca dva roky, kdy se vědcům podařilo pořídit první snímek černé díry. Tehdy ovšem šlo o relativně detailní fotografii jedné konkrétní díry.

Tento snímek byl vytvořen 256 hodinovým sběrem dat 4 % oblohy. Radioteleskopy zachytávaly záření, které uniká z hmoty, která se vyskytne v blízkosti černé díry a je jí pohlcena. Toto záření pak bylo detekováno a z něj vytvořen právě tento snímek.

Zdá se to jako jednoduchá práce. Nicméně celý výzkum trval několik let, než se přišlo na konkrétní metody sběru dat a hlavně na metody odstranění okolního šumu. Rádiové vlny jsou totiž všude kolem nás, navíc jejich zachytávání ztěžuje naše atmosféra samotná a konkrétně vrchní vrstva, takzvaná ionosféra, ve které se nachází velké množství volných elektronů, které ztěžují pozorování.

Vědci se však nehodlají zastavit a rádi by zmapovali takto celou oblohu severní polokoule.

Na snímku jsou zobrazeny pouze supermasivní černé díry, které se nachází v centrech galaxií. Každá z těch teček tak představuje samostatnou galaxii. Cítíte se taky nyní být malí a bezvýznamní? Doufáme, že ne a že vás toto neodradí od dalších zajímavostí z oblasti vesmíru.

Zdroj k hlubšímu bádání

The White Dots in This Image Are Not Stars or Galaxies. They’re Black Holes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *