Rychlejší než PCR a přesnější než antigenní! Brněnští vědci vyvinuli nové testy na SARS-CoV-2

Nová metoda ⚠️ se jmenuje izotermální amplifikace (LAMP). Její hlavní výhodou je to, že není potřeba žádné drahé vybavení jako u PCR, ale princip je dosti podobný.

Odebraný vzorek se vloží do již připravené směsi, který se zahřeje na teplotu cca 65 °C. ? V této směsi dojde k namnožení ? genetické informace viru natolik, aby jej bylo možné rozpoznat (podobně se tomu děje i u PCR). Další výhodou je to, že pokud dojde k reakci, tak předpřipravená směs změní barvu z růžové na modrou. Laboratorní pracovník tak dokáže odečíst výsledek pouhým okem (pokud není barvoslepý ?).

Metoda PCR je stále nejpřesnější formou testování, kdy z odebraného vzorku izolujeme RNA, tu namnožíme pomocí přesně specifických primerů (částí genetického kódu) a pomocí speciálního laboratorního přístroje celou směs zahříváme a ochlazujeme tak, aby došlo k namnožení dané RNA. Výsledek pak odečítá naprosto přesný laser na základě fluorescence vzorku, který obsah RNA dokáže měřit v reálném čase a ukazovat nám průběh celé reakce a přesnou koncentraci vzorku.

PCR je ale náročnější na přípravu a dobu zpracování. Trvá hodiny a jsou k němu potřeba drahé přístroje v hodnotě statisíců korun. ? LAMP metodu lze provádět kdekoli s minimálními náklady a výsledek máme do 45 minut. ? U PCR metody je výhoda, že nám stačí mít ve směsi jednotky molekul RNA, u LAMP metody je potřeba ze vzorku získat stovky těchto molekul (u antigenních testů ještě více).

Uplatnění by tato metoda mohla mít při testování v podnicích či školách. ?‍??‍??‍? Celá sada, kterou vědci připravili se vejde do kufříku, který ale musí obsluhovat laboratorní pracovník, který je vyškolen a seznámen s postupem. Sada tak není vhodná pro samo testování.

Výzkumníci z Karlovy univerzity pak pracují na rozvoji obdobné metody, která by ale pracovala se vzorky slin. Brněnská varianta pracuje s výtěry z nosohltanu, které jsou asi největší komplikací pro nasazení testu. Po zdokonalení metody z Karlovy univerzity by pak bylo reálné test zavést do běžné praxe.

Další odkazy pro hlubší bádání

Rychlejší než PCR a přesnější než antigenní. Brněnští vědci vyvinuli LAMP test a jednají s výrobci

Čeští vědci se snaží odhalit virus i bez izolace RNA kyseliny. Odhalí ho rozsvícená modrá LED lampa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *