4. 1961 se Jurij Gagarin vydal za hranici vesmíru | 12. 4. 2021 se Češi vydali za hranice svého okresu

Dnes je důležitý den nejen z hlediska rozvolnění části protiepidemických opatření, ale je den významného výročí. ?

Dnes je to přesně 60 let ode dne, kdy první člověk obletěl zemi za hranicí vesmíru (výše než 100 km nad zemí). ? Bylo mu 27 let a dostal se do míst, kam ještě nikdo před ním.

Jurij Gagarin se tím stal prakticky jedním z nejznámějších mužů planety. Svůj podíl na tom měla i probíhající studená válka a technologický závod v dobývání vesmíru mezi SSSR a USA. ??

Raketa ? s Jurijem Gagarinem odstartovala z kosmodromu Bajkonur v kazašské poušti dne 12. 4. 1961 v 9 hodin a 7 minut ráno, moskevského času (6 hodin 7 minut světového času).

I pro Gagarina to byl neuvěřitelný zážitek, o čemž svědčí i jeho tepová frekvence, která se během vzletu dostala k hodnotě 150 tepů za minutu (klidová frekvence je cca 65-70 tepů za minutu). Nicméně nejspíše na tom mělo svůj podíl i přetížení až 4G, které při vzletu zažíval.

Kosmická loď Vostok 1 ? vynesla Gagarina až do výšky 327 kilometrů. Návratu na zemi se ale nevyhnuly komplikace. Loď nějakou dobu nekontrolovatelně rotovala a Gagarin, ani řídící středisko nemělo jak zasáhnout. Naštěstí po cca 10 minutách automatika konečně odpojila přístrojový úsek a loď se stabilizovala.

Pří návratu štít lodě dosahoval teploty 2 000 °C ☄️ a kosmonaut zažíval přetížení až 10 G. Celý let pak trval cca 108 minut a do roku 2011 se jednalo o nejkratší kosmický orbitální let vůbec.

Tímto letem bylo pokořeno hned několik tehdejších rekordů: ? délka letu 40 868,6 km, maximální rychlost letu 28 260 km/hod a výška letu 327 km.

Úspěch SSSR ve vyslání člověka ?‍? do kosmu pak motivoval USA v novém ambiciózním plánu vyslat člověka na Měsíc ? do konce desetiletí. Což jak už víme se povedlo.

Gagarin si své slávy bohužel příliš neužil a zemřel ve věku 34 let během testování stíhacího letounu MiG-15UTI. Nehoda se udála 26. března 1968. Přistání prvního člověka na měsíci se tak bohužel nedočkal. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *