Z buněk žabí kůže se podařilo stvořit biologické roboty

Je to něco málo přes rok, kdy jsme psali o prvních takzvaných xenobotech. ☣️ Tedy biologických strojích stvořených ze srdečních buněk drápatky vodní ? (xenopus laevis; odtud název xenoboti). Odkaz na původní článek najdete v komentářích.

Výzkum se však nezastavil. 31. 3. 2021 byla publikována studie, že se obdobné xenoboty podařilo vytvořit také z kožních buněk této žabky. ?Tito mikroskopičtí ? robůtci jsou schopni samostatného pohybu, umí uklízet své okolí a jsou schopni samostatného hojení v případě poranění.

Do budoucna se počítá, že by tito xenoboti mohli dopravovat léčiva ? přesně do míst jejich potřebného účinku. Tím by se eliminovala řada vedlejších a nežádoucích účinků léků a stačily by mnohem nižší ? dávky.

Samotný výzkum ⚗️ nám pak pomáhá rozšiřovat své povědomí o životě samotném. Xenoboti se vytvořili prakticky sami po odebrání buněk kůže z embrya žáby. ? Ty po kultivaci bez vlivu okolí vytvořily kulovité xenoboty, kteří k překvapení vědců využili chloupkům podobné brvy ? pro aktivní pohyb. Opět se ukazuje známé rčení, že život si vždy najde cestu. Nešlo o žádnou evoluční adaptaci, ale nově vzniklé organismy prostě využily to, co již mají k novému účelu a to během pouhých tří dnů. ?

Bez potravy ? xenoboti přežijí až 10 dní, pokud jim je dodáván cukr ?, pak jsou schopni přežít měsíce, kdy dorostou do velikosti 0,5 mm. Nejedná se však o nijak komplexní organismy. Nemají nervovou soustavu ? a řízeny jsou pouze chemicky.

Další využití, které by xenoboti mohli mít je například čištění ucpaných cév, ?‍⚕️ přírodního prostředí apod. Mnohem dříve nám ale poskytnou důležité poznatky o životu samotném. ?

Další články k hlubšímu bádání

Na světe jsou první bioroboti! (uměle vytvořené programovatelné živé bytosti)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *