Konečně můžeme být očipováni pomocí injekční jehly!

Noční můra všech konspirátorů a šťastné vyhlídky pacientů se stávají realitou. ? Miniaturizace překročila další milník. Vědci vyvinuli mikročip, který je tak malý, že jej bude možné do těla vpravit pomocí injekce. ?

A k čemu by takový čip byl vůbec dobrý? Měl by mít využití zejména právě v medicíně. ? Čip bude schopný monitorovat hladinu glukózy (cukru) v krvi, bude monitorovat teplotu či tlak krve nebo bude moci kontrolovat dýchání pacienta. ?

Velkou nadějí je tak to, že nebudeme muset mnoho pacientů hospitalizovat fyzicky v nemocnici jen proto, abychom sledovali jejich stav. 〽️ Bude možné pacienty pustit v klidu domů a místo přístrojů s hadičky a dráty bude stav monitorovat čip vpíchnutý do těla. Pacient tak nebude vázán na nemocnici a lékaři ?‍⚕️ budou i přes to moci monitorovat stav pacienta.

V současné době nejmenší mikročip na světě má objem pouhých 0,1 mm krychlových. Viditelný je pouze pod mikroskopem. ? Je tak malý, že s ním není možné komunikovat pomocí radiových vln (ty používáme pro běžnou komunikaci), které jsou na něj příliš velké. Napájení i komunikace pak může probíhat pouze pomocí infrazvuku.

Mikročipy této velikosti nyní stále čekají na další experimenty ?‍? v laboratoři, ale budoucnost jejich ostrého nasazení je nyní opět o něco blíž! 

Zdroje k hlubšímu bádání

Application of a sub–0.1-mm3 implantable mote for in vivo real-time wireless temperature sensing

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *