Žralok šotek – paryba, která děsí i vzhledem!

Když se řekne slovo žralok, většina lidí si vybaví obrovské, majestátní, nebezpečné, ale přesto nádherné zvíře. Ovšem i mezi žraloky existují černé ovce.

Žralok šotek (Mitsukurina owstoni) je svým vzhledem od svých bratranců opravdu odlišný. Jeho dlouhý bodec na špičce hlavy dává vzniknout dojmu, že má žralok dvě tlamy. Žraloku slouží především jako velmi citlivý smyslový orgán, který mu pomáhá v pátrání po kořisti. Živí se především rybami, korýši a hlavonožci.

Šotek patří mezi takzvané živoucí fosilie. Jak totiž dokládají zkameněliny, tak se tento tvor za posledních několik desítek milionů let prakticky nezměnil. Vypadá to tak, že i když se nám jeví poněkud ošklivý, tak nemá problém své geny předávat dál a nebo se jen neobjevila žádná výhodnější mutace! ?

Setkat se s tímto žralokem můžete u pobřeží Japonska, Jižní Afriky nebo Nového Zélandu. Zaujmout vás může jeho narůžovělé zbarvení. To je způsobeno příliš tenkou a místy až průhlednou kůží skrze kterou prosvítají cévy a krev. Největší jedinci mohou mít až 6 metrů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *