Jak funguje izraelský protiraketový systém Iron Dome?

Iron dome (železná kopule) se v dnešní době stal už běžnou součástí života Izraelců. ?? Už desetiletí dodává pocit bezpečí milionům obyvatel.

V poslední době jste mohli ve zprávách zaznamenat informace o tom, že na Izrael byly vypáleny stovky raket. ? Izrael je totiž už dlouhé roky v otevřeném válečném konfliktu s Palestinou, která chce získat zpět území, na kterém leží izraelský stát. Detaily a historii izraelsko-palestinského konfliktu si můžete přečíst na odkazu v komentářích.

Iron dome byl spuštěn v roce 2011 a téměř okamžitě po spuštění se vyskytla příležitost jej otestovat. Po ročním fungování pak Izrael oznámil, že protiraketový systém má neuvěřitelnou účinnost 90 %. Chrání tak perfektně zejména obydlené oblasti. ? K dnešnímu dni má Iron dome na svém kontě přes 2500 zneškodněných raket vypálených hnutím Hamás

Systém pomocí radaru detekuje střely krátkého doletu, které odpalují palestinští radikálové z pásma Gazy. ? Měl by zvládnout také střely středního doletu jimiž disponují radikální skupiny v Sýrii a Libanonu. Zvládne eliminovat i dělostřelecké granáty, vrtulníky, drony a další vzdušné objekty.

Po celé území je rozmístěno asi 10 samostatných baterií, které chrání zejména pozemské obydlené oblasti. Izrael ale plánuje i umístění dalších jednotek do středozemního moře, kde by chránil plynové vrty. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *