Sonda Osiris-REX odebrala vzorky na planetce Bennu, nyní se vrací zpět na Zemi

Až 400 gramů vzorku z půdy z jiného světa (planetky Bennu) je nyní na cestě k Zemi.

Projekt sondy OSIRIS-REx odstartoval v roce 2016, kdy sonda vyrazila směrem k planetce. Po dvouleté cestě dosáhla svého cíle a začala planetku studovat zdálky. Během minulého roku provedla náročný manévr, kterým se přiblížila k planetce a odebrala z ní vzorky půdy.

Minulou neděli pak zažehla své motory a vyrazila zpět směrem k Zemi, kde budou vzorky získané na Bennu analyzovány fyzicky v laboratoři.

Odebraný vzorek je pro vědce opravdu důležitý. Předpokládá se, že obdobné planetky donesly na Zemi organické molekuly, které daly vzniknout životu. I zde by tedy mohla půda obsahovat velmi zajímavé vzorky.

Spektroskopické měření ukázalo, že planetka byla kdysi v kontaktu s vodou (pravděpodobně byla voda na mateřském tělese), sama planetka je totiž příliš malá na to, aby si vodu uchovala.

Na samotné vzorky si budeme muset počkat další dva roky než sonda doputuje k Zemi. Pravděpodobně pak zamíří na další misi. Cílem by měla být planetka Apophis, která se přiblíží k Zemi už za 8 let. V roce 2029 má planetka Apophis minout Zemi ve vzdálenosti cca 32 000 km. To je asi desetkrát menší vzdálenost než v jaké průměrně obíhá Měsíc. 

Další články k hlubšímu bádání

OSIRIS-REx se vrací. Americká sonda nabrala vzorky z planetky Bennu a letí s nimi k Zemi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *