Čína přistála na Marsu!

V sobotu kolem 1 hodiny ráno našeho času přistál na Marsu lander a rover Čínské kosmické agentury! ?

Na úvod si vysvětlíme tři základní pojmy: orbiter ? je sonda, která krouží na orbitě nějakého tělesa, například Marsu; lander je sonda, která přistane na povrchu a dále se nehýbe z místa (může obsahovat různé ramena, vrtáky, analyzátory, seismografy apod.), rover je potom pohyblivá sonda, která může jezdit po povrchu tělesa.

Nyní zpět k misi. Jedná se o další obrovský úspěch na poli vědy. ?‍? Samotná čínská mise je poněkud unikátní od předchozích misí NASA / Ruska. Doposud rovery letěly na Mars přímo, kdy přistály na povrch hned po příletu k planetě. Tato mise zvolila nový originální postup.

Čína ?? vyslala k Marsu kombinaci orbiteru, landeru a roveru.

Kombinace těchto tří zařízení dorazila k Marsu už během února. Od té doby skenovala povrch a vyhledávala vhodné místo pro přistání landeru. Orbiter zůstal na povrchu a dále bude získávat další informace a vysílat data.

Po zaměření vhodného místa se lander s roverem odpojili od orbiteru. Začátek vstupu do atmosféry pak připomínal přistání Curiosity nebo Perseverance, odlišnou strategii Čína využila ve chvíli, kdy se sonda odpojila od nadzvukového padáku. Lander nebyl spuštěn na povrch pomocí jeřábu, ale zažehnul vlastní motory a začal ve vzduchu skenovat a vyhledávat nejvhodnější povrch.

Lander v pořádku přistál a nyní bude probíhat kontrola, zdali vše funguje tak, jak má. V případě potřeby se bude aktualizovat software a pokud vše poběží jak má, tak cca za týden až týden a půl rover sjede z landeru a dostane se na povrch Marsu i on.

Sledujte naši stránku a my vás budeme informovat o dalších úspěších na poli dobývání kosmu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *