Arktické houby se daly na pochod! Co je k tomu vede?

Není houba ? jako houba. Mořské houby, přesněji houbovci nebo také porifera jsou živočichové jejichž larvy volně plavou ve vodě, ale dospělci žijí přisedle. Teda to jsme si ještě do nedávna mysleli.

Houbovci jsou dlouho žijící a ne příliš aktivní živočichové ? a dlouhou dobu se myslelo, že patří spíše k houbám než k živočichům (i proto ten název). Nicméně jsou schopni aktivně filtrovat ? vodu, zachytávat potravu a zvětšovat a zmenšovat svůj objem. Doposud se ale myslelo, že dospělci nejsou schopni se přemístit z místa na místo.

Během pozorování zanořených vrcholků trvale zamrzlého ❄️ Langsethského hřebene. Právě v těchto extrémních podmínkách byla pozorována obrovská kolonie houbovců. Už to samo o sobě bylo překvapující a stále není jasné, proč se vyskytuje tak hojná populace právě v takto nehostinném prostředí. ?

Ještě větší záhadou jsou ale stezky, které byly nafilmovány v okolí jedinců. ? Byly několik centimetrů hluboké a několik metrů dlouhé. Vždy končily u některého z jedinců houbovců. ?

Vzhledem k tomu, že některé ze stop ? vedly i do kopce, vyloučili vědci možnost pouhého pohybu způsobeného gravitací. Směr těchto stop se často i měnil. 〽️

Jednou z teorií je právě adaptace na extrémní prostředí ?❄️ s nedostatkem potravy. Je možné, že se houbovci žijící v arktickém klimatu přizpůsobili tak, aby byli schopni se přesunout dál od svých kolegů a nemuseli tolik soutěžit o už tak kriticky slabý zdroj potravy. ? Dále to může souviset s potřebou získat více životního prostoru pro sebe.

Každopádně se jedná o první pozorování migrace houbovců vůbec a je třeba dalších studií pro další pochopení jak a proč k němu dochází. ?‍??‍?

Zdroje k hlubšímu bádání

In situ observation of sponge trails suggests common sponge locomotion in the deep central Arctic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *