Velryby černé jsou na pokraji vyhynutí, rybáři testují šetrnější technologii lovu

V historii byl největším problémem těchto obřích savců samotný lov velryb. ? Lidé je lovili zejména pro jejich tuk. Dnes už se velryby záměrně téměř neloví, nicméně rybolov ? je stále problémem.

Velryby ? se často omylem zamotávají do rybářských sítí, které jim mohou způsobit vážné krvavé šrámy, případně se stává, že v nich uvíznou a utopí se. Velryby jsou totiž stále savci, kteří mají pouze plíce. Proto se potřebují pravidelně nadechovat nad hladinou. ? Nemají totiž žábry jako ryby. ?

V dnešní době se odhaduje počet kusů tohoto druhu na méně než 370. Jejich osud je tak dost pravděpodobně již zpečetěn. ? Přesto na světě operuje řada velrybích záchranářů, kteří pomocí speciálního vybavení přeřezávají uzly lan, do kterých jsou velryby ? zachyceny a snaží se jim pomoct na svobodu. Taková zásah může trvat i několik hodin, ale vzhledem k počtu žijících velryb je každý zachráněný jedinec nesmírně důležitý.

Nejčastějším problémem jsou pasti, které jsou určené pro lov krabů ? a humrů. ? Tyto klece jsou spojeny lanem s bójí na hladině. Když si pak představíte pole plné tisíců těchto pastí, pak vznikne obří síť lan natažených ode dna po hladinu. ? Právě tato síť se stává nejčastějším problémem pro migrující velryby. ?

Rybáři nyní testují novou technologii, ? kdy je lano i bójka ponořena na dně oceánu u klece a v případě potřeby se na dálku ? aktivuje její vyplavání na hladinu. Rybářím tak staří vyplavání bojky aktivovat až ve chvíli, kdy se chystají plné klece vytáhnout na hladinu.

Pro velryby i další tvory (například žraloky ?) pak bude nemožné se do takovéto pasti zamotat.

Některé rybářské společnosti však stále odmítají novou technologii kvůli vyšším nákladům ? na lov. Nicméně nové technologie nám umožní přejít na udržitelnější ♻️ formu rybolovu, šetrnějšímu k přírodě. 

Zdroje k hlubšímu bádání

Velryby černé jsou na pokraji vyhynutí. Na vině je i rybolov, rybáři teď testují šetrnější lana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *