Kočky milují všechny krabice! I ty imaginární!

ZAPOJTE SE DO EXPERIMENTU! Dnes zjistíte, že vědu ? můžete dělat i vy sami doma. ? Následující experiment totiž prováděli kočičí sluhové v pohodlí svého domova! ?

To, že kočky ? milují krabice je známo už téměř každému. I těm, kteří kočkám nepatří. Tato radost z krabic není vlastní jen kočkám domácím, ale krabice si užívají i divoké šelmy jako třeba levharti nebo lvi. ?

Lidský mozek ? se dá jednoduchými optickými klamy docela ošálit. Tento domácí experiment poukázal na fakt, že kočičí mozek je na tom dost podobně.

Během května 2020, kdy svět zažíval svůj první hromadný lockdown ❌ se mladá chovatelka zvířat Gabriella Smith rozhodla realizovat výzvu #CatSquare zaměřenou na chování koček. ? Lidé, kteří trávili spoustu času doma měli vytvořit na koberec nebo podlahu pomocí pásek čtverec ? či obdélník, případně pouze jeho iluzi.

Následně do místnosti vpustili své kočičí ? miláčky a natáčeli jejich reakci. Kdo doma kočku má, tak ho nepřekvapí, že obdélník na zemi byla pro kočku jasná volba. Schválně zkuste na zemi nechat čistý papír, sešit, cokoli obdélníkového a uvidíte.

Více fascinující bylo, že kočkám stačila i pouhá iluze čtverce – viz fotografie vpravo na obrázku. I přes to, že ve skutečnosti na podlaze žádný čtverec ? nebyl, kočka ? si ho dokázala stejně jako člověk domyslet a pro usazení se si vybrala právě ono místo.

Součástí experimentu ? byla také volba více tvarů, převážně ale preferovaly právě tvar čtverce. Do experimentu se bohužel tehdy zapojilo pouze 30 lidí. Statistický vzorek tak není příliš významný, ale pozorování potvrzuje výzkum, který proběhl už v 80. letech v laboratorních podmínkách, kde se ale přepokládalo ovlivnění zvířat větším stresem. ??

Máte doma kočku? ? Vyzkoušejte podobný experiment ? sami a napište nám do komentářů, jak to dopadlo u vás doma! ? Pokud se vám podaří, že kočka ve vytvořeném obrazci zůstane, pošlete nám do komentářů i fotografii ? vašeho mazlíčka! ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *