Nejstarší (82) a nejmladší (18) „astronauti“ dosáhli hranice vesmíru

A máme tu další soukromý let vzhůru ke hvězdám a ještě dál. No dobře, tak daleko ne. Nicméně tentokrát společnost Blue Origin zamířila ke hranici vesmíru. Na palubě lodi New Shepard byl zakladatel společnosti a jeden z nejbohatších mužů světa Jeff Bezos a jeho bratr Mark.

Mimo ně se na palubu dostala také 82 letá Wally Funk, která se už od mládí toužila stát astronautkou. Tato pozice však byla v té době ženám odepřena. Nicméně u letectví zůstala a stala se první ženou, která pracovala jako testovací pilot. Do vesmíru se však podívala až dnes se společností Blue Origin.

Naopak nejmladším člověkem, který se do kosmu dostal je 18 letý Oliver Daemen. Jeho místo na letu bylo draženo na charitativní aukci a původně nabídl druhou nejvyšší nabídku. Majitel nejvyšší nabídky však svou účast nakonec odvolal a tak Blue Origin nabídl místo Oliverovi. Tomu věnoval peníze k letu jeho otec, zakladatel skupiny Somerset Capital Partners, Joes Daemen. I Oliver byl od mala velkým fanouškem vesmíru a myslím, že o dovolené ve stavu beztíže se i jemu jen tak nesnilo. Od září se pak bude věnovat studiu fyziky a managementu inovací na univerzitě v Utrechtu.

Celý let trval asi 10 minut, z toho kolem 4 minut účastníci zažili stav beztíže a mohli nahlédnout na naši planetu z výšky přes 100 km. Během startu zažívali kosmonauti přetížení kolem 3G, což je relativně bezpečné přetížení.

Vesmírná turistika se pomalu stane běžnou součástí našich životů. Blue Origin totiž není jedinou společností, která se soustředí tímto směrem. Již před devíti dny jste mohli sledovat vesmírný let společnosti Virgin Galactic. Ta podnikla první úspěšný pilotovaný soukromý turistický let k hranici vesmíru. Na palubě byl zakladatel společnosti Richard Branson. Ten se dostal za hranici 80 km, většina světa však označuje jako hranici vesmíru až 100 km. Nicméně už jen samotná existence konkurence v této oblasti potlačí obě společnosti ke zpřístupnění a současně i zlevnění letů. A třeba se brzy vydají vesmírní turisté i na samotnou oběžnou dráhu planety. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *