Když už kruhy v obilí nejsou dostatečně cool!

Kruhy v obilí fascinují mnoho nadšenců mimozemských civilizací ? už mnoho let. Co by ale říkali na to, že se na poli objevil Pacman ze staré videohry? ? Oblíbili si mimozemšťané také naši hru z 80. let minulého století?

Ve skutečnosti tento obrazec vytvořila skupina aktivistů jako narážku na to, že firma Agrofert, která pole vlastní „vyžírá“ všechny dotace podobně jako postavička Pacman, ? které ve své hře ma za úkol „vyžrat“ všechny kolečka na mapě aniž by se nechala chytit. Naráží také na další politické aspekty spojené s touto firmou.

Náš web se však politice opravdu věnovat nechce. ⚠️ Mrkněme se tedy na samotnou problematiku monokultur, která je v Česku stále podstatným problémem.

Pojem monokultura zahrnuje oblast, na níž je pěstována převážně jedna plodina. ????????? Takto vypadají zejména pole, nebo třeba trávníky na golfovém hřišti apod.

Monokultury směřují ke snížení celkové biodiverzity a to i v živočišné říši. Daná plodina může vyhovovat jen úzké skupině živočichů. ?? Dále zvyšuje erozi půdy ? a je mnohem náchylnější na škůdce, kteří když si danou monokulturu oblíbí, tak ji mohou bleskurychle zlikvidovat.

Monokultury obecně více odčerpávají živiny z krajiny, na které jsou pěstovány a je nutné provádět častější hnojení, které může mít další negativní důsledky ☣️ na životní prostředí. Také se v takovéto krajině snižuje schopnost zachytávat vodu, což vede k větším suchům a ničivějším a častějším povodním. ?

I tyto negativní důsledky jsou častým argumentem v boji proti obřím lánům jedné plodiny. Když si vyhledáte satelitní snímek hranic mezi Českou republikou ?? a Rakouskem ??, tak si všimnete významného rozdílu. V Rakousku jsou plodiny na polích pěstovány po mnohem menších úsecích a neuvidíte tam takto obrovské lány jako u nás. Také jsou kolem polí velké remízky, se stromy a přírodní vegetací, která dává útočiště zvířatům, zejména pak i dravcům, ? kteří dále pomáhají redukovat škůdce na samotných polích. ???

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *