Přibližně každý 14. člověk, který kdy žil, žije dnes.

Je to možná těžko uvěřitelné, ale každý přibližně 14. člověk, který kdy žil na Zemi ?, tak žije právě dnes. Naše populace už čítá téměř 8 miliard obyvatel. ?‍?‍? To je v historii naprosto nevídané číslo. Pro představu v roce 1500 nás bylo pouze 450 milionů, ještě před před 200 lety byla na světě pouze 1 miliarda lidí. A třeba v roce 1999, který si už většina z nás pamatuje nás bylo 6 miliard. ?

Za zrychlením růstu populace stojí především kvalitnější zdravotní péče ? a průmyslová revoluce. ? Ta přinesla lidem mnohem větší komfort a pohodlí a lidé se dožívají mnohonásobně vyššího věku. ? Dnes jsme se dostali na číslo 8 miliard, ale nemusíte se bát. Nyní se očekává, že tempo růstu bude postupně zpomalovat.

Podle současných odhadů by populace měla růst až do roku 2050, kdy by měla dosáhnout svého maxima 10,5 miliardy. ? Následně se očekává její pokles. ? Jen pro zajímavost, tak z těch necelých 8 miliard lidí jich 1,35 žije v Číně ?? a 1,22 v Indii ??. Celá Evropa ?? pak tvoří pouze 10 % obyvatel Země, což je něco málo přes polovinu obyvatel Číny.

Do komentářů přikládáme článek z roku 2015, kde byla populace nižší, ale pěkně tam znázornili, kam by se tehdy žijící populace lidstva vešla, kdybychom všechny lidi nahrnuli na jedno místo.

Další zdroje k hlubšímu bádání

7.3 Billion People, One Building

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *