Vědci našli v lidské kůži desítky neznámých bakterií, virů a plísní

O tom, jak je příroda fascinující dnes už asi nikdo nepochybuje. ? Při každém výletě mimo domov můžeme spatřit fascinující společenství živočichů ?, rostlin ?, hub ?,… S vynálezem mikroskopu se nám před více než 300 lety otevřel naprosto nový svět, lidským okem do té doby neviděný.

Svět plný potvůrek, o kterých se lidem ani nezdálo. Svět jednobuněčných ? a nebuněčných organismů a dalších mikroskopických organismů. I když i dnes se mezi námi najdou lidé ?, kteří ani po nahlédnutí do mikroskopů neuvěří, že viry a bakterie skutečně existují. Ale o tom jindy.

I přes to, že už několik staletí můžeme nahlédnout do tohoto podivuhodného světa zcela jiných pravidel, jiných tvarů a sci-fi výjevů, tak vědci ?‍? stále pátrají po něčem novém. A daří se jim. Dokonce se jim povedlo najít nová společenství žijící přímo na naši kůži. ✋?

Takzvaný mikrobiom (společenství mikroorganismů) na naši kůži je velmi důležitý pro naše zdraví. ? Na druhou stranu může způsobit i různá kožní onemocnění, například ekzémy nebo lupy.

Nutno dodat, že na nové breberky jsme se v této studii nedívali mikroskopem ?, ale využilo se metod molekulární biologie. Pomocí sekvenování (čtení) DNA ? z odebraných vzorků se podařilo odhalit 174 doposud neznámých bakterií, 4 nové houby a 20 nových virů. ? Nyní bude třeba dalších výzkumů abychom konkrétně určili, o jaké organismy se jedná a kterým organismům jsou příbuzné a především jakou funkci pro nás plní či neplní.

Jestli se tedy někdy cítíte býti osamělí ?, tak nezoufejte. Stále jsou s vámi miliardy a miliardy drobných breberek ?, které jsou s vámi nesmírně rády. A s většinou z nich jste rádi i vy, protože by vám bez nich bylo mnohem hůř. ?

Zdroje k hlubšímu bádání

Integrating cultivation and metagenomics for a multi-kingdom view of skin microbiome diversity and functions

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *