Kdo vytváří a ovládá skutečné zombie?

Možná si myslíte, že žijeme ve světě, kterému zombie apokalypsa nehrozí. Mohlo by vás překvapit, že v pralesích Thajska a Brazílie se tento hororový scénář odehrává na denním pořádku už mnoho let.

Zde se v zombie mění bezobratlí živočichové. Čím je to způsobeno? T-viru z Resident Evil se bát nemusíte. Jedná se o jiného tvora: Ophiocordyceps unilateralis. A co že se to pod tímto zaklínadlem skrývá? Jde o houbu! Ano i houby mohou ovládat složitější živé organismy a přinutit je chovat se jako zombie.

Spory houby Ophiocordyceps unilateralis napadnou nejčastěji mravence, kterému proniknou do těla. Zde vyklíčí a začnou vylučovat chemikálie, které ovlivní chování hostitele. Vědci stále netuší, která chemikálie a jakým způsobem mravence ovládá. Byly totiž naměřeny různé typy chemikálií u různých jedinců jak hub, tak mravenců. Stále tedy probíhá zkoumání celého procesu.

Nicméně můžeme pozorovat, že tyto látky přinutí mravence vyhledat místo ideální pro houbu. Místo, kde bude mít dostatek vlhkosti, tepla a světla. Zde mravence přinutí zakousnout se do listu a pevně se držet.

Houba postupně tráví tělo mravence (a získává z něj živiny), ale do poslední chvíle se vyhýbá pohybové soustavě, aby se mravenec co nejdéle udržel na ideálním místě. Takto hostitel umírá několik dní.

Ještě než mravenec zemře, tak mu za zátylku vyklíčí drobná houba, která chrání tělo před napadením jinými organismy. Jakmile je houba dospělá, vyklíčí z hostitele i plodnice, které vypustí další miliony spor do okolí.

Na takovém místě pak vzniká děsivé pohřebiště mnoha bezobratlých obětí, které zavítají do těchto končin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *