Sežrat roborybku je kanibalismus

Tahle rybka vás chytne za srdíčko. A to nejen pokud jste fanouškem Červeného trpaslíka. Vědci z Harvardovy univerzity totiž vynalezli robotickou rybičku, kterou pohání buňky lidského srdce. Co myslíte, pochutnal by si na této rybce i Kocour?

Sestrojit takovou rybku není jen tak. Samotné izolované buňky totiž nestačí. Je třeba napodobit biofyziku celého srdce, aby celý systém fungoval jak má. Vědcům se nyní podařilo tyto podmínky napodobit a rybka se mohla pohybovat za pomoci lidského „srdce“ po dobu 100 dní.

Podobný experiment byl proveden už v minulosti, ale zde byly použity buňky srdce z myši. Tento výzkum je dalším pokrokem k tvorbě celých samostatných orgánů, které by v budoucnu bylo možné transplantovat i do lidí samotných.

Výzkum by mohl pomoci také v opravách srdce, kde by náhradní srdeční buňky mohly nahradit také kardiostimulátor. Vše je však nyní jen v plenkách, ale věda jde stále kupředu.

Až budete na rybách, tak pořádně zkontrolujte, zdali se nejedná o experimentální kousek s lidským srdcem. Snadno by se tak z vás mohli stát kanibalové. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *