Pavouček, kterého budou milovat i arachnofobici

Pro mnoho lidí byla léta na základní i střední škole opravdu náročná. O moc jednodušší to neměli lidé s některými fobiemi. Přírodopis tak v určitém období proklínala řada arachnofobiků. Dnes se pokusíme i ve vás, kteří se pavouků bojíte, vyvolat trochu lásky k osminohým příšerkám.

Na fotce – toho víc cute pavoučka možná znáte jako spider Lucas (pavouk Lukas). Jeho předlohou byla neméně roztomile vypadající skákavka pruhovaná (Salticus scenicus).

Možná vás překvapí, že tento cute pavouček se vyskytuje po celé Severní Americe, ale i v Evropě – tedy u nás. Na rozdíl od svých pavoučích bratranců ji nepotkáte na sítích ve větvích stromů, ale spíše v trávě, kde na svou kořist číhá. Jak její jméno napovídá, čeká dokud se kořist nepřiblíží a potom po ní vystartuje rychlým skokem. Vždy myslí na svou bezpečnost, protože před skokem použije vlákno, ze kterého jiní pavouci tkají pavučinu, jako lano na bungee jumping. Takže se nemusí bát, že by spadla někam, kam nechce.

K lovu má i speciálně přizpůsobené oči, díky kterým přesně rozezná vzdálenost kořisti.

Z přírody většinou pozorujeme, že když se potkají dva soupeři stejného druhu, tak dojde k boji. U skákavek je tomu tak, že sice roztáhnou chelicery, čímž se snaží soupeře zastrašit. Nicméně ke konfliktu nikdy nedojde, nakonec uskočí a jde si každý svou cestou. Bojovat je zde evolučně nevýhodné. Možná bychom si z nich mohli vzít příklad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *