Význam včel

O důležitosti včel dnes už pochybuje snad jen opravdový ignorant. Jedná se jednoho z nejdůležitějších tvorů na planetě. Je na ně odkázána většina živých organismů. U rostlin, které jsou opylovány hmyzem tak tvoří včely přibližně 97 % opylovačů. A to opravdu není málo.

A jestli si myslíte, že se nás to netýká, tak jste na omylu. Vymření včel by neznamenalo jen snížení množství rostlin v přírodě, ale rapidně by se snížila zemědělská úroda i pro člověka. A nejen zemědělská, ale i živočišná, která je odkázána právě na zemědělství.

Nicméně množství včelařů v našich končinách stále ubývá. A s nimi i množství včel. Proto bychom rádi apelovali na podporu místních včelařů. Koupit si med za 160 Kč je naprosto v pořádku a i poměrně pod cenou. Malým včelařům to nezaplatí ani vlastní náklady. Většinou to dělají při další práci pouze jako koníček.

Každopádně pokud zvažujete stát se včelařem, určitě do toho jděte. Je to koníček, který prospěje nejen člověku, ale i přírodě samotné. Také se nemusíte být prodávat med i za 200 Kč za kilo. I přes to vám lidé utrhají ruce! Mám to tak z vlastní zkušenosti od mnoha menších včelařů. Problém s prodejem se může objevit u velkovčelařů s 200 a více včelstvy, kdy mohou nasytit místní poptávku, ale u malých včelařů tohle prakticky nehrozí. Lidé navíc rádi podpoří menšího chovatele.

Takže se toho určitě nebojte. Navíc včelaři jsou osvobozeni od placení daně a svazy včelařů vás často v začátcích podpoří a poradí vám se vším potřebným.

A vy ostatní. Pamatujte, že včelky jsou pro nás opravdu důležité a je třeba je chránit a ne zabíjet. Dejte si tak pozor, kam šlapete, co stříkáte na své zahrady a nezabíjejte zbloudilé dělnice u vás doma a pomozte jim dostat se zpět ven. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *