Cítíte se nešťastni? Může za to internet!

Nová studie, která byla provedena na téměř 30 000 teenagerech, ve věku 16 až 18 let, z Jižní Korei, poukázala na souvislost mezi častým používáním internetu a mírou pocitu neštěstí. Teenageři, kteří častěji používají internet pro needukativní účely mají podle studie častější myšlenky k sebevraždám.

Dále studie mluví o tom, že častěji využívají internet děti z horšího sociálního zázemí.

Za mě je ale důležité najít rozdíl mezi korelací a kauzalitou. Tedy, který stav způsobuje který. Skutečně, pokud bude šťastné dítě z dobré rodiny používat častěji internet, bude něšťastnější?

Ze své zkušenosti i ze zkušenosti mých přátel si pamatuji, že mě k trávení času na internetu přivedlo právě mé prostředí. Často jsem nevycházel se spolužáky ani s rodinou. Právě proto jsem hledal přátele i svě postavení na internetu, kde jsem si mohl vyfiltrovat lidi, kteří jsou více naladěni na mé vlně a mohl jsem si tam vybudovat lepší postavení bez ohledu na majetek a rodinné zázemí.

Sám jsem tam trávil na internetu většinu svého dospívání a díky tomu byl v menších depresích než bez něj. Navíc jsem se naučil s internetem pracovat, využívat informace na něm, naučil se programovat apod. Celá tato zkušenost mi dala více pozitivního než negativního.

A takovou zkušenost má řada lidí kolem mě. Chybí mi tedy ve studii zmínění toho, jestli skutečně internet způsobí horší duševní zdraví, nebo horší duševní zdraví pošle člověka na internet. Naopak z dat, které studie publikuje mám pocit, že korelace bude spíše opačná než tvrdí původní interpretace. Už jen ta zmínka, že děti z horšího zázemí jsou na internetu častěji.

Jedná se však pouze o mou osobní interpretaci. Nicméně je třeba si vždy dávat pozor na možné zavádějící interpretace.

Jaké zkušenosti máte vy? Ze svého okolí či z dob vašeho dospívání? Jaký vliv měl nebo má internet na vás?

Zdroje k hlubšímu bádání

Impact of Internet usage time on mental health in adolescents: Using the 14th Korea Youth Risk Behavior Web-Based Survey 2018

Čím častěji jsou na internetu, tím jsou nešťastnější. Velká studie popsala stav 30 tisíc teenagerů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *