Kolik kg trávy jste v životě vykouřili? Víte, co to s vámi dlouhodobě udělá?

O pozitivních účincích kanabinoidů se můžeme dočíst v poslední době na každém rohu. Většinou se však jedná o vliv aktivních látek samotných – většinou ve formě výtažků v mastičkách.

Jak je to s užíváním trávy jako cigarety? Zde je nutné poznamenat, že negativa, která s sebou nese kouření tabákových cigaret jsou téměř stejná jako u negativ kouření konopí. V obou případech vdechujeme spaliny a menší nevýhodou je i to, že konopné cigarety zpravidla nemají filtr pro zachytávání největších nečistot. Na druhou stranu v sobě neobsahují nikotin, který způsobuje fyzickou závislost na tabáku.

Dlouhodobé účinky ve formě zvýšení pravděpodobnosti vzniku různých nádorů tak nejspíše nikoho nepřekvapí. Můžeme se setkat ale s dalšími dlouhodobými negativními vlivy?

Samotná závislost na konopí se projevuje jen u některých případů a většinou v opravdu silných koncentracích užívání. Může však způsobit změnu osobnosti, zvýšenou celkovou demotivaci, poruchu osobnosti a případně vést ke vzniku schizofrenie. Celoživotní užívání může vést ke vzniku depresí a k sebevražedným sklonům.

Nutno dodat, že fyziologie každého člověka je unikátní a vliv je na každého jedince jiný. Navíc často lidé, kteří drogy užívají už sami mívají psychické či fyzické problémy, které je dovedou k této cestě, která může celou situaci ještě mnohem zhoršit.

Přerušení nadměrné konzumace konopí může vést ke zvýšené agresi, nespavosti a celkově únavě a podrážděnosti. Konopí totiž tlumí naše receptory a ve chvíli, kdy je zpět vystavíme podnětům, tak můžeme pociťovat zvýšenou podrážděnost. Podobně jako když se ocitneme v místnosti plné hluku po delší dobu, když jsme zvyklí na klid a ticho.

Je jasné, že mnoho lidí některé drogy v životě vyzkouší, ale je třeba myslet, že drogy ani lehké ani tvrdé nevyřeší žádný problém. Vždy je třeba hledat příčinu a možné řešení než únik z reality či tlumení následků

Další čtení k hlubšímu bádání

MUDRStart

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *