Vlaky na vodík jezdí na trati mezi Brnem a Jihlavou a mezi Brnem a Hradištěm! Jediným odpadem je voda!

Jsou to tři roky, kdy se první vlak na vodíkový pohon začal prohánět po německých kolejích. Tehdy jsme o tom informovali právě na naši stránce Science Reveal. Nyní míří vodíkový pohon také k regionálním tratím v ČR.

Vlak na vodíkový pohon bude přepravovat cestující na Moravě a Vysočině. Konkrétně bude jezdit mezi Brnem a Jihlavou a mezi Brnem a Uherským Hradištěm. V Česku je většina tratí stále bez elektrifikace a na některých místech je zavedení elektrifikace velmi náročné. Například trať mezi Olomoucí a Krnovem vede skrze náročný terén Jeseníků mezi skalami a srázy. Proto se stále hledá elegantnější a ekologičtější řešení. Budoucností jsou možná právě vlaky na vodíkový pohon, který nevyžaduje složitou infrastrukturu.

O vlaky na vodíkový pohon jejichž odpadním produktem je pouze voda, mají zájem také další kraje. Můžeme se na ně tedy v budoucnu pravděpodobně těšit i mimo výše zmíněná místa.

Vzhledem k tomu, že vodíkové vlaky jsou teprve v počátcích své éry, tak je pořizovací cena těchto jednotek o dost vyšší. Nicméně provoz samotný by měl být obdobně nákladný jako u dieselových nebo elektrických souprav. Očekává se, že cena provozu vodíkových vlaků bude klesat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *