Lidstvo se jednou vydá na daleké cesty do vesmíru. Co to s ním udělá? Bude vypadat jako blob?

Osídlovat jiné planety je snem mnoha lidí. Už naše generace se těší na cestu prvních lidí na Mars. To jak jsme na tom technologicky a zda se toho dočká naše generace dnes řešit nebudeme. Lidé letící na jiné planety budou řešit pravděpodobně náročnější problém.

Studie, která sledovala 17 astronautů, kteří strávili čas na ISS zjistila, že už po 6 měsících pobytu ztratili v průměru 12 % kostní hmoty. Tento úbytek by byl větší u lidí,. kteří stráví v mikrogravitaci více než půl roku. Na jaké hodnotě by se kosti zastavily se můžeme zatím jen dohadovat.

Nejdelší dobu strávil ve vesmíru ruský kosmonaut Valerij Pojlakov, který v letech 1994 – 1995 strávil na kosmické stanici Mir 437 dní. To už je ale poměrně dávno, ale na Zemi se vrátil a zvládl se zrehabilitovat.

Co by se však stalo s člověkem po cestě dlouhé několik let? Pravděpodobně by úbytek kostní hmoty byl opravdu velký a po návratu na Zemi by mohl způsobit značné komplikace. Kosti se sice regenerují, ale jak to vypadá u studií současných astronautů, tak rekonvalescence mnohonásobně delší než samotný pobyt v mikrogravitaci.

Pravděpodobně by se z nás nestaly blobíci jako je ten na fotografii a nějaká kostra nám stále zůstane. Ovšem pokud bychom dlouhodobě pracovali na Měsíci nebo na Marsu a pak se chtěli vrátit na Zemi, bylo by to pro nás náročné.

A co teprve pokud bychom Měsíc nebo Mars kolonizovali a lidé by se sem chtěli vrátit po generacích na jiné planetě? To jsou velké výzvy, které lidstvo ještě čeká. A pokud byste se přestěhovali na Mars, tak to pravděpodobně bude do konce života.

Co vy? Vydali byste se na Měsíc nebo na Mars na trvalejší misi? Případně chtěli byste tam žít trvale?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *