Požár národního parku České Švýcarsko – aktuality

Bohužel ani dnes ráno nepřinášíme dobré zprávy. I přes to, že většinou území České republiky se dnes v noci prohnal déšť, tak oblasti, kde by byl potřeba nejvíce (NP České Švýcarsko) se bohužel vyhnul.

Požár tak postupuje stále dál. Oheň zachvátil několik domů. Do některých oblastí musejí hasiči zasahovat pouze s dýchacími přístroji. Ministr vnitra žádá o pomoc také hasičské jednotky ze Slovenska. Už teď na místě zasahuje 60 jednotek z několika krajů ČR.

Hasiči žádají lidi, kteří měli v plánu strávit dovolenou v Českém Švýcarsku, aby ji pokud možno odložili na později. Do většiny míst se stejně nedostanou, protože jsou cesty uzavřeny a i místní obyvatelé jsou evakuováni.

Požár může ohrozit také významné stavby v přírodní rezervaci a také přírodní útvary jako třeba Pravčickou bránu. Žár, který vzniká má silné erozní charakter a může mnohonásobně zkrátit životnost Pravčické brány a v krajním případě by se mohla i zhroutit.

Co se týče příčiny vypuknutí požáru, tak se odhaduje, že za ní může člověk, který v lesích rozdělal oheň a ten se v suchém lese vymknul kontrole. Tímto bych rád apeloval na lidi, aby nerozdělávali oheň mimo vybudovaná ohniště a i u nich, aby si oveřili bezpečnost, že oheň nemá co zapálit (včetně stromů nad ohništěm). Také je vhodné využívat míst, kde je dostatek vody pro uhašení plamenů, pokud se dostanou mimo ohniště. Nezapomínejte po sobě také oheň kompletně uhasit!

Je dost pravděpodobné, že této přírodní katastrofě bylo možné předcházet. O to je celá událost smutnější.

Edit: Kouř je cítit na stovky kilometrů daleko – například i v Praze, prosíme lidi, aby zachovali klid a nehlásili tuto skutečnost hasičům. Žádné nebezpečí vám nehrozí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *