V Mekongu ulovili 300 kg sladkovodní „rybu“. Jaký byl váš největší úlovek?

Největší zaznamenaný úlovek sladkovodního tvora se povedl letos na řece Mekong. Jednalo se o 300 kg těžkou trnuchu thajskou (nebo také trnuchu říční). Předem bych rád uvedl proč máme slovo „ryba“ v uvozovkách. Trnucha totiž nepatří mezi ryby, jedná se o rejnoka a ti patří do třídy paryb. Jsou evolučně mnohem starší a především jejich kostra je tvořena pouze měkkými chrupavkami, nikoli klasickými kostrami.

Řeka Mekong protéká Čínou, Myanmarem, Laosem, Thajskem, Kambodžou a Vietnamem. Jedná se opravdu o obrovský tok, který je domovem mnoha menších ale i obřích druhů. Bohužel na řece je budována řada přehrad, které ohrožují možnosti reprodukce některých druhů. Mimo to řeka čelí znečištění kvůli stavbě továren a těžařské aktivitě. Je tedy obdivuhodné, že trnucha dorostla těchto velikostí.

Pokud se bojíte o osud ulovené trnuchy, tak k tomu není důvod. Byla vypuštěna zpět do řeky a nadále bude pomáhat vědcům ve výzkumu. Bylo na ni totiž umístěno zařízení, které bude vědcům odesílat data o pohybu a chování trnuchy. Lépe tak pochopíme chování těchto tvorů v jejich přirozeném prostředí a podle toho budeme moci přizpůsobit chování lidí a nastavit vhodné metody ochrany.

Máme mezi našimi odběrateli nějaké nadšené rybáře? Jaký byl váš největší úlovek? Pouštíte ryby či paryby zpět do jejich prostředí? Podělte se s námi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *