V 1 g uranu se skrývá tolik energie, že by vám technicky stačila po zbytek života.

Ano, je to tak a to především z toho důvodu, že byste si ten život velmi zkrátili.

Ale opravdu, energie obsažená v jednom gramu uranu je asi 18 000 000 kcal. Pro vaší představu člověk potřebuje jen na udržení základních životních funkcí zhruba 1200-2400 kcal – záleží na velikosti těla a způsobu života.

Nicméně energie je potřeba na další denní činnosti – pohyb, myšlení apod. V průměru tak člověk denně spotřebuje minimálně 1800 – 3000 kcal. Samozřejmě jinou spotřebu bude mít vrcholový sportovec, který denně věnuje několik hodin usilovnému tréninku a jiný výdej bude mít člověk, který stráví celý den ležením v posteli nebo sezením u televize.

Nicméně, když bychom počítali s minimálním výdejem 3000 kcal denně, tak by nám energie z jednoho gramu uranu postačila zhruba na 16 a půl roku života. Ale to jen za předpokladu, že bychom v sobě měli reaktor schopný tuto energii využít a zakomponovat do chemických vazeb a zároveň by odstínil radioaktivní záření.

Po pozření uranu a jeho sloučenin jsou nejvíce zasaženými místy ledviny a kosti, a něco málo méně pak játra a lymfatické uzliny. vystavení uranu vede nejen k poškozením těchto tkání, ale také ke vzniku řady nádorů jak měkkých tkání, tak krve, tak i kostí.

Pokud to tedy je možné, dejte si raději každý den kvalitní oběd plný jiných zdrojů energie než je zrovna uran.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *