Lidem byla poprvé podána uměle vyrobená krev

Skvělá zprávy přinášíme nejen pro veganské upíry, ale zejména pro pacienty se vzácným typem krve.

Nemocnice se dlouhodobě potýkají s nedostatkem konkrétních krevních skupin. Ono totiž výskyt různých krevních variant je ve společnosti různý a záleží na konkrétní lokalitě. Když budete cestovat do specifické oblasti, tak se snadno může stát, že tamní nemocnice váš typ krve mít nebudou a vážné zranění v této oblasti by mohlo být fatální.

Nadějí je uměle vyrobená krev! Britští vědci nyní testují v rámci klinické studie podání uměle vyrobené krve dobrovolníkům. Krevní buňky při klasické transfúzi jsou různě staré a život běžné červené krvinky trvá asi 120 dní. Jenže vzhledem k různému stáří krevních buněk může být v určitých případech vyžadována brzká další transfúze. U umělé krve je výhoda, že se kompletně podávají nové krvinky, což by mohlo protáhnout dobu, za kterou se musí transfúze opakovat.

Nová krev byla označena radioaktivní látkou využívanou běžně v zobrazovacích medicínských metodách, aby bylo možné zjistit, jak dlouho se tato krev udržela v těle pacienta a zdali ji imunitní systém nelikviduje.

Krev se vyrábí v laboratorních podmínkách z kmenových buněk, které jsou ovlivněny tak, aby vytvářely červené krvinky. V budoucnu by teoreticky mohlo být možno vytvářet i zbylé buněčné součásti krve.

Problémem je nyní zejména financování, protože stále není jasné, kolik bude výroba syntetické krve stát. Každopádně studii držíme palce ať přijde jen s pozitivními výsledky a brzy snad zmizí potřeba klasického dárcovství.

Zdroje k hlubšímu bádání

First ever clinical trial of lab-grown red blood cell transfusion

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *