Zbývá posledních 252 vlků rudohnědých, podaří se tento druh ještě zachránit?

Je možné, že během našich životů přijdeme o další druh savce? Vlků rudohnědých zbývá na Zemi posledních 252 jedinců. Což je mnohem méně než počet vašich kontaktů na Facebooku nebo sledujících na Instagramu.

Většina divoce žijících vlků rudohnědých zmizela z volné přírody během 60. let minulého století. Viníkem je zejména likvidace přirozeného ekosystému člověkem a následně i vybíjení samotných jedinců.

Dnes žije většina vlků v zajetí v Zoologických zahradách, které se snaží o jejich návrat do přirozehéno prostředí. Ve volné přírodě se s vlky setkáme pouze na území Alligator River National Wildlife Refuge. Zoo monitorují stavy ve volné přírodě a ve chvíli, kdy se narodí v přírodě nová mláďata, tak je vymění za ta chovaná v zajetí. Dále se snaží množit jedince ze zajetí s těmi ve volné přírodě a navracet tak vlky zpět do přírody.

Tento komplikovaný proces je podstupován zejména z důvody snahy o zachování genetické rozmanitosti. Takto nízký počet jedinců by totiž bez zásahu mohl vést ke křížení příliš příbuzných jedinců a tím by se mohly objevit různé geneticky ovlivněné problémy, které by celému druhu mohly zasadit poslední ránu.

Nicméně jestli chovatelé a vědci uspějí se snahou o záchranu vlků rudohnědých se nikdo z nás pravděpodobně nedozví. Je to práce na několik stovek let než se povede populaci zvednout dostatečně vysoko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *