Necháte se i vy zmrazit s touhou po věčném životě?

Většina z nás na to nerada myslí, ale jediná budoucnost, která nám je jistá, je smrt. Tedy, když vezmeme v potaz znalosti a technologie, které aktuálně máme k dispozici. Existují však lidé, kteří se s tímto osudem nehodlají smířit.

Řada společností v USA, Austrálii, Rusku nebo Číně nabízí službu, kdy vás po vaši smrti zamrazí v kapalném dusíku. Toto zamražení zpomalí rozklad tkání a dá vám naději, že se vaše tělo zachová do doby, kdy lidé budou mít technologie na vaše opětovné oživení a uzdravení. Ač to může znít podivně a nepravděpodobně, tak stejně nevěřícně by se na vás dívali lidé před sto či dvě stě lety, když byste jim vyprávěli o malé krabičce, která dokáže přenášet a zaznamenávat obraz a zvuk a zprostředkuje vám okamžitou komunikace napříč celým světem. A dnes máme mobil v kapse téměř všichni.

Současná věda postupuje kupředu mílovými kroky a začínáme ovládat metody genetických modifikací, začínáme s 3D biotiskem tkání a orgánů, některé nemoci léčíme pomocí kmenových buněk a obrovské pokroky děláme v oblasti umělé inteligence. Je tedy jen otázkou času, kdy objevíme léky a metody, o kterých se nám dnes ani nesní. A kdo ví, třeba mezi nimi bude způsob, jakým si prodloužíme život nebo dokonce dokážeme přivést zpět k životu desítky či stovky let zmražené lidi.

Pokud vás mrzí, že taková firma neexistuje i v České republice, tak nemusíte truchlit. Americké firmy poskytují své služby komukoliv, kdo si je zaplatí. Příkladem je jeden z prvních Čechů, který této služby využil a otevřeně o tom promluvil, Jakub Kokoška z Plzně.

Ten tvrdí, že jeho hlavní motivací je příliš krátká doba lidského života na to, aby poznal a pochopil vše, co by si přál znát. Lidské vědění je opravdu téměř neomezené a ani několik životů by nám nestačilo k tomu, abychom zjistili, jak funguje svět kolem nás. Ale třeba nám dají technologie naději a o něco málo více času k bádání a vzdělávání se.

V případě pohřbu do země či kremace se o jakékoliv další naděje připravíme rovnou. Jak jste na tom vy? Nechali byste se zmrazit? Chtěli byste vidět, jak bude vypadat svět za desítky či stovky let?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *