Čeká nosorožce budoucnost bez jejich největší chlouby?

V lednu jsme psali článek o tom, že sledujeme zrychlenou evoluci u slonů, kteří postupně přicházejí o své kly – a to nejen tím, že jim je pytláci řežou, ale i geneticky.

Zde dochází vlastně ke stejném trendu. Nosorožci, kteří mají největší rohy jsou nejvíce loveni a mají menší šanci předat své geny dál. Geny tak snáze předávají nosorožci s menšími a tedy méně cennými rohy. Postupně tak sledujeme opět zrychlenou evoluci způsobenou vlivem prostředí – tedy člověkem.

Pokud tento trend bude pokračovat i nadále, tak může dojít ke kompletní ztrátě rohu – podobně jako tomu dochází s kly u slonů. Nosorožci své rohy ale opravdu potřebují. Některé druhy nejsou schopny se bez nich starat o mladé, jiné je používají jako zbraň při obraně apod.

Přestože už v roce 1977 byl celosvětově zakázán prodej a nákup nosorožčích rohů, stále stoupá poptávka. Největší odběratelé jsou v jihovýchodní Asii, kteří rohy používají do tradiční medicíny – a to aniž bychom měli jakékoli důkazy o jakémkoliv účinku. Pro zajímavost roh nosorožců je ze stejného materiálu jako lidské nehty. A pochybuju, že na někoho funguje kousání nehtů jako afrodiziakum.

Kromě toho se z těchto rohů vyrábí šperky, sošky a další nesmysly pro turisty, kteří je s nadšením kupují. Nosorožcům se tento lidský přístup postupně stává osudným a některé druhy tak byly již dokonce vyhubeny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *