Objevili jsme asteroid, který se může srazit se Zemí. Máme se bát?

Zabijáci planet, tak jsou označovány asteroidy větší než 1 km. Jejich srážka by totiž měla za následek vyhubení téměř všeho života na Zemi. Právě takový asteroid byl nedávno objeven. Podle výpočtů má průměr 1,1 až 2,3 km. A podle propočtů protne dráhu Země.

Aktuálně asteroid protíná dráhu planety nejdříve v době, kdy Země bude na opačné straně Slunce, takže se zatím bát nemusíme. To se ale může časem změnit, jelikož jak planeta, tak asteroid obíhají po svých drahách, které se protnou ještě mnohokrát.

Dá se očekávat, že s rostoucími technologiemi v nejbližší době objevíme řadu podobných asteroidů a možná i nebezpečnějších. Nicméně letos lidé úspěšně otestovali možnost odklonění asteroidu z jeho dráhy. Agentuře NASA se pomocí mise DART (šipka) letos povedlo zasáhnout asteroid, který nás neohrožoval a měl být pouze testovacím subjektem zdali tato metoda bude využitelná při obraně Země. Mise byla úspěšná. Pokud se tedy objeví asteroid letící přímo na Zemi, tak máme jistou šanci na jeho odklonění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *