Řešíte odhlučnění? Co se inspirovat v nejtišší místnosti světa? Co by se Vám mohlo stát?

Máte už plné zuby hluku z města, sousedovic cirkulárky na vesnici nebo jekotu dětí? C otakhle se zavřít do nejtišší místnosti na světě? Anechoické místnosti jsou speciální typem místností, které mají stěny stavěné tak, aby pohltily maximum zvukových vln. Myslíte, že byste v nich vydrželi celé hodiny, dny nebo dokonce týdny? Pokud ano, může si to vybrat docela postatnou daň.

Jen pro zajímavost, tak anglický termín anechoic chamber zavedl americký specialista na akustiku – Leo Beranek. A ne, nejedná se o toho Beránka, který si koupil nové boty a musel to vyřvat do světa a pak se nechat zavřít. Nicméně otec tohoto experta, Edward Fred Beranek, pochází právě z Čech

Nyní zpět k těmto tichým místnostem. Akustické anechoické místnosti byly vyvinuty především pro testování a vývoj opravdu silných reproduktorů, které není možné v obydlených oblastech pravidelně testovat. Stěny jsou navrženy tak, aby se zvukové vlny nemohly šířit mimo místnost.

Některé místnosti mají takto odhlučněné pouze stěny, ale ty nejtižší mají speciální povrch i na stropě nebo na podlaze. Testování pak probíhá na mřížce, která je nad úrovní reálné podlahy.

Kdybyste toužili do této místnosti uniknout před okolním zvukem, tak byste to příliš dlouho nevydrželi. Ticho tam je opravdu absolutní. Člověk dokonce začne slyšet zvuk krve, která mu teče v cévách. Po pár minutách může dojít ke vzniku halucinací a ještě se vám začne stýskat po křiku dětí na hřišti vedle domu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *