V den narození jim bylo už 30 let! Aneb když jste početi v roce 1992, ale narodíte se až v roce 2022.

Jestli máme mezi našimi čtenářkami maminky, které byly nebo jsou v devátém měsíci, tak se určitě nemusí děsit. Aktuálně nehrozí, že by dítě bylo v těle matky o moc déle. Přesto existuje možnost, jak se mohou dnes narodit lidé, kteří byli počati před 30 lety.

Nyní zmíníme příběh Timothyho a Lydie. 22. 4. 1992 bylo zamraženo několik embryí – tedy oplozených zárodků člověka. Tyto zárodky byly uchovávány v teplotě nižší než -196 °C. Což je teplota varu dusíku v jehož kapalné formě byla embrya skladována.

Při této teplotě dojde téměř k zastavení metabolismu buněk a embrya se po biologické stránce zastavila v čase. Přestala spotřebovávat energii, dělit se či jakkoli projevovat známky života.

V tomto stavu embrya čekala až do 28. 2. 2022, kdy byla po téměř 30 letech rozmrazena. U tří z pěti se je podařilo oživit. 31. 10. 2022 se z těchto embryí narodila dvě zdravá miminka – Timothy a Lydie.

Díky moderním technologiím tak aktuálně může nastávat zajímavá situace, kdy děti budou počaty dříve než jejich rodiče. Proto je vhodné počítat věk lidí od jejich narození.

Bojíte se o zdraví dětí? Není důvod, už v roce 2020 se narodilo dítě, které bylo zmrazené 27 let. Nyní je naprosto zdravé a bez jakýchkoli komplikací. V podobném stavu se zatím zdají být i Lydia a Timothy. Navíc děti ze zmrazených embryí nejsou ničím novým. V Austrálii se první takové dítě narodilo v roce 1984 a v Česku už v roce 1993.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *