10 let práce na univerzální mRNA vakcíně: Vymýtíme chřipku nadobro?

Komentáře antivaxerů za 3, 2, 1…

No, třeba nám alespoň zvýší dosah. Každopádně tu máme skvělou zprávu. Nová studie publikovaná v prestižním vědeckém časopisu Science přichází s tím, že po deseti letech výzkumu vyvinuli univerzální vakcínu pro všechny typy virů.

Vakcína je založena na mRNA variantě, kdy do těla vpravíme informaci o tom, jak vypadá některá z univerzálních částí chřipkového viru ve formě receptu RNA. Naše tělo si tak vyrobí tento kousíček viru, ten ukáže imunitnímu systému, který si proti němu vytvoří protilátky.

Při případné infekci virem chřipky se pak tělo viru zbaví téměř okamžitě – dřív než se může šířit dál. To by při učitém množství proočkovanosti populace mohlo mít za následek kompletní vymýcení viru. V minulosti se nám podařilo očkováním zbavit se pravých neštovic. Bude chřipka další na řadě?

Nová mRNA vakcína byla zatím testována pouze na zvířatech a čekají ji klinické studie na lidských dobrovolnících, kde by se mělo otestovat, zda funguje stejně, jako u zvířat i v lidském těle. Podle výzkumníků by tak vakcína mohla být do roka až do dvou k dispozici široké veřejnosti.

Dnes se vám možná zdá, že chřipečka je neškodná nemoc, kterou porazíme za pár dní v posteli nebo ji dokonce dokážeme přechodit. Nicméně je třeba si uvědomit, že virus chřipky mutuje neuvěřitelnou rychlostí a je jen otázkou času, kdy zmutuje v něco, co jsme tu měli na počátku 20. století a bude mít za následek smrt milionů lidí.

Tomu snad budeme schopni předcházet. Teda za předpokladu, že se nám podaří dovzdělat populaci a vysvětlit lidem, jak fungují patogeny, imunitní systém a očkování alespoň v základu. A snad se nebude opakovat taková vlna xenofobie jako u nedávné pandemie a nebudeme svědky dalších zbytečně zmařených životů.

Zdroje k hlubšímu bádání

A multivalent nucleoside-modified mRNA vaccine against all known influenza virus subtypes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *