Dostali jste za úkol napsat esej? Co to přenechat umělé inteligenci? Nahradí Brzy AI spisovatele, umělce či učitele?

Jste zahlceni domácími úkoly? Máte vytvořit spoustu textů v krátkém časovém intervalu? Co zadat úkol umělé inteligenci a vy si místo toho můžete dát kafíčko?

Společnost OpenAI vytvořila chatbota ChatGPT, se kterým můžete volně komunikovat. Bot funguje zatím pouze textově, ale u většiny komunikace byste nepoznali, že se jedná o stroj. Reaguje přesně na vaše dotazy, přizná chybu nebo odmítne spolupracovat, když se budete ptát na návod k nelegální činnosti.

Výhodou je, že reaguje v tom jazyce, ve kterém položíte otázku. A světe div se, češtinu ovládá lépe než většina Čechů. Někteří profesoři dokonce prohlásili, že by nerozeznali esej vytvořenou studentem od té, kterou vytvořil ChatGPT.

Nicméně, je třeba celý text po umělé inteligenci znovu přečíst, jestli dává plně smysl. Stroj jazyku, ve kterém mluví doopravdy nerozumí a navíc může disponovat chybnými informacemi. Stroj se učil z dat na internetu a co si budeme povídat, ten je plný zavádějících a mylných informací.

Pokud se tedy rozhodnete psát odbornou práci, článek či referát, je vhodné si danou práci zkontrolovat a informace v ní ověřit. Navíc většina zadavatelů práce po vás bude chtít i droje, a pochybuju, že se spokojí s odkazem na umělou inteligenci.

Nicméně se jedná opravdu o zajímavý pokrok. Brzy se tak můžeme dočkat knih, článků, či jiných produktů vytvořených umělou inteligencí. A co vy? Ocenili byste, abych jednou za čas na SR publikoval vědecko-popularizační článek napsaný umělou inteligencí? Myslíte si, že jednou budeme číst knihy a sledovat filmy, které vyprodukovaly stroje?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *