Uplynulo 50 let od poslední návštěvy člověka na Měsíci. Posledními lidmi na Měsíci byli astronaut s českými kořeny Eugene Cernan a vědec (geolog) Harrison Schmitt.

Pro některé naše čtenáře to možná bude jako včera, ale už je to skutečně 50 let od doby, kdy rakety misí Apollo naposledy vzlétly k Měsíci. Konkrétně šlo o misi Apollo 17 jejíž posádku tvořili Ronald Evans, Eugene Cernan a Harrison Schmitt.

Ronald Evans zastával pozici pilota vesmírné lodi a povrchu Měsíce se bohužel nikdy nedotkl. Během 12 denní mise však 75 krát obkroužil měsíc a naskytly se mu také senzační pohledy nejen na Měsíc, ale i planetu Zemi. Ronald Evans zemřel 7. 4. 1990.

Na povrch Měsíce se tehdy vydala dvojice Harrison Schmitt a Eugene Cernan. Schmitt byl přitom prvním odborníkem, vědcem, který stanul na povrchu této družice. Vedení NASA zastávalo názor, že je jednodušší naučit pilota používat geologické kladívko než naučit vědce pilotovat. Právě Schmitt s tímto tvrzením nesouhlasil. A jestli mám mezi vámi nějaké vědecké odborníky, tak mu zcela jistě dáte za pravdu. Tvrdil totiž, že roky zkušeností v terénu nelze nikoho naučit. Jen vytrénované oko geologa ví, co má přesně hledat a kde má odebírat vzorky. Sám navíc prokázal, že i vědec je schopen se naučit pilotovat a stal se pilotem lunárního modulu. Záznam rozhovoru se Schmittem můžete sledovat v archivu HydePark Civilizace na České televizi. Dnes ve svých 87 letech přednáší na University of Wisconsin.

Třetím členem posádky byl Eugene Cernan. U něj je zejména pro Česko a Slovensko významný jeho původ. Prarodiče Eugena pocházeli z Vysoké nad Kysucou (Slovensko), po emigraci do USA se jim narodil syn Andrew (otec Eugena), který si však vzal Rozálii Cihlářovou jejíž rodiče pocházeli z Borovan (Česko). Co se tedy genetiky týče, šlo o Čechoslováka. Nicméně tím, že se narodil a žil v USA, tak měl i americké občanství. Na své kořeny, ani kořeny své ženy však nikdy nezapomínal.

Právě díky Cernanovi se do vesmíru podívala nejen Česká vlajka, ale také Knihy Kosmické od Nerudy nebo dnes už asi nejslavnější pohádková postava Krteček. Velmi se tak zasloužil o popularizaci Česka ve světě.

V roce 1974 zatoužil Cernan navštívit rodnou zemi svých předků, bohužel vzhledem k politické situaci mu byla oficiální návštěva zakázána. Musel tak požádat o novinářské vízum na veletrh Incheba v Bratislavě. Kromě rodné obce prarodičů navštívil také Prahu. Nikdo ze zástupců Československa se s ním tehdy nechtěl setkat.

Nakonec se astronauta ujal tehdejší ředitel Astronomického ústavu v Ondřejově doc. Luboš Perek. Právě jemu během utajené návštěvy Cernan předal jedinečný suvenýr: československou státní vlajku, kterou měl s sebou na Měsíci při památném letu Apolla 17. Dodnes tuto vlajku můžete vidět v Ondřejovské hvězdárně. Eugene zemřel 16. ledna 2017.

Češi i Slováci tak stále mohou být hrdi na svou stopu nejen v historii vědy obecně, ale také v dobývání vesmíru. Nemluvě o tom, že díky Remkovi se Československo stalo třetím státem (mimo USA a Sovětského svazu), který se dostal do vesmíru.

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *