Jak si snížit riziko vzniku rakoviny i bez každodenního cvičení?

Cvič a budeš zdravý – to slyšel v dětství asi každý z nás. Málokdo má však po celém dni v práci ještě energii strávit hodinu intenzivním cvičením nebo navíc ještě jít někam do fitka. Pokud to zvládáte, gratulujeme, děláte pro své zdraví hodně. Pokud to nezvládáte, nezoufejte. 

Vědci nedávno zkoumali vliv každodenního cvičení na snížení rizika vzniku rakoviny a porovnávali ho s tím, kdy člověk nahradí každodenní cvičení intenzivním pohybovým víkendem. Co je lepší?

Každodenní pohyb stále z výzkumu vychází lépe. Ale ne o moc. U lidí, kteří cvičili každodenně se snížilo riziko výskytu rakoviny o 15 %. U víkendových sportovců se riziko úmrtí na nádorové onemocnění v následujících 10 letech snížilo o 8 %. Takže i víkendové cvičení má význam.

Hlavní je, aby bylo dodrženo minimálně 150 minut mírného cvičení (rychlá chůze, plavání, jízda na kole) nebo 75 minut intenzivní fyzické aktivity týdně. Nicméně pokud máte výčitky, že ani to nestíháte, tak se zkuste zamyslet nad svým běžným dnem.

Hrajete si každý den s dětmi? Nosíte těžké tašky z nákupu? Pak už svou pravděpodobnost na výskyt některých druhů rakoviny snižujete a ani o tom nevíte. Další výzkum totiž poukazuje na to, že i 4 až 5 minut intenzivní aktivity, u které se člověk zadýchá, denně snižuje riziko vzniku nádorů také.

Holt proválet celý den v posteli není pro zdraví zrovna ideál a i když máte dovolenou, tak neuškodí se zvednout a udělat něco pro své zdraví. Nebo svou aktivitu alespoň věnujte dětem, sourozencům či přátelům.

Samozřejmě nezapomínejte ani na to, že s ničím se to nesmí přehánět a každý by měl poslouchat své tělo – co mu dovolí a cvičením se sám nezranit.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Cvičit každý den, nebo třeba jen o víkendu? Odborníci mají odpověď

Nošení těžkých tašek či hraní s dětmi může významně snížit riziko rakoviny

Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity and Cancer Incidence Among Nonexercising Adults

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *