Kojeným dětem se rychleji rozvíjí mozek. Nyní už víme proč. Zlepšíme díky tomu náhrady mateřského mléka?

O prospěšnosti mateřského mléka dnes již nelze polemizovat. Víme, že je zdrojem protilátek, které si dítě ještě samo neumí vytvářet, je zdrojem nepřeberného množství živin, ale má i pozitivní vliv na vývoj mozku dítěte. Nová studie zjistila, která látka za to může.

U dětí, které byly kojeny byl dlouhodobě pozorován mnohem lepší kognitivní vývoj než u dětí, které byly na umělé stravě. Ještě do nedávna jsme netušili, která látka za to může. Mateřské mléko je totiž stále velmi málo probádaná směs ač je tak důležitá pro náš vývoj.

Vědci tak pátrali, která látka stojí za lepším rozvojem mozků o kojených dětí a vypadá to, že jsme ji našli. Jedná se o drobnou alkoholovou molekulu myo-inositol. V laboratorních podmínkách se povedlo prokázat, že nervové buňky, které ovlivněny myo-inositolem vytvářejí mnohem více nervových výběžků a tím i spojení a takovéto neurony jsou schopny vytvářet hustší nervovou síť a tím zlepšují funkci mozku.

Pokud je to možné, tak je vždy lepší dítě kojit, zvláště ze začátku života, protože stále netušíme, jaké všechny potřebné látky mateřské mléko obsahuje. Nicméně existuje nespočet důvodů, proč dítě nemůže být kojeno a proto je další výzkum v této oblasti velmi důležitý a bude i nadále probíhat. Nový objev v této oblasti může totiž zkvalitnit také umělá mléka, aby obsahovala co nejvíce potřebných sloučenin ve správném množství pro zdravý vývoj dítěte.

Zdroje ke hlubšímu zkoumání

The human milk component myo-inositol promotes neuronal connectivity

Česká televize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *