Co má společného princezna Renfri a náš běžný ptačí soused ťuhýk?

Dnes začneme trošku netradičně ve fantasy světě. Ale nebojte se, dozvíte se i zajímavost z našeho světa, která vám může být mnohem bližší než se zdá.

Podíváme se do oblíbeného světa Zaklínače. Konkrétně na princeznu Renfri, která se dle příběhu narodila během zatmění slunce. To mělo zvěstovat příchod bohyně Lilith a přivést zkázu. Nevlastní matka ji tak nechala zabít lovcem.

Renfri se podařilo přežít, ale celý život byla pronásledována a lovena. To ji přivedlo k tomu, že si časem vydobyla pověst nelítostné vražedkyně, která zavraždila každého, kdo usiloval o její život. Tím si vydobyla přezdívku Strakuše.

Strakoš se v našem světě přezdívá poměrně běžnému ptáku – ťuhýku. A proč by si svým krvelačným a vražedným chováním vysloužila přezdívku po poměrně nevinně vyhlížejícím ptáku? Souvisí to s jeho chováním.

V dobách kdy má ťuhýk nadbytek potravy, tak svou kořist napichuje na trny rostlin kolem sebe, aby mu potrava zůstala do zásoby. Často ji však vůbec nevyužije a my tak můžeme být při procházce přírodou nemile překvapeni dosti nevalným pohledem. Právě díky tomuto napichování svých obětí si Renfri vysloužila nové jméno podle strakoše.

Co vy? Potkali jste někdy obdobnou výzdobu na svých procházkách přírodou? Ťuhýci jsou v česku jedněmi z nejběžnějších ptáků a setkat se s nimi není nic vzácného.

Nyní budou následovat fotky výzdoby vybudované ťuhýkem – jen pro silnější povahy:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *