Krk dlouhý jako pětipatrová budova: seznamte se s mamenchisaurus sinocanadorum

Připadá vám, že má žirafa opravdu dlouhý krk? Pak vás možná překvapí, že před 160 miliony lety se po zemské souši proháněl tvor, který měl krk více než 6 krát delší. 

Mamenchisaurus sinocanadorum patří mezi dinosaury, kteří se pohybovali po čtyřech a dorůstali celkové délky 35 metrů a hmotnosti až 75 tun. Byl tak srovnatelný s dnešním největším živočichem – plejtvákem obrovským, který dorůstá 33 metrů a vážit může až 190 tun. Plejtvákovi však umožňuje tuto velikost především vodní prostředí, které jeho tělo nadnáší. Mamenchisaurus tuto výhodu neměl.

Navzdory všem představám a připodobňování k žirafám se Mamenchisaurus neživil okusováním listí s 15 metrů vysokých stromů. Jeho srdce by nejspíše nedokázalo do takové výšky pumpovat krev a dinosaurus by brzy ztratil vědomí. Jeho krk tak pravděpodobně vodorovně splýval s hřbetem a ocasem a naopak spásal trávu ve svém širokém okolí.

Mimo masivní obratle měl Mamenchisaurus krk vyztužený také speciálními žebry, které jej chránily před zraněním. Aby celý obří kolos byl schopen fungoval na souši, byl tomuto prostředí velmi dobře uzpůsoben. Tělo bylo protkáno takzvanými vzdušnými vaky, které nejen, že snižovaly celkovou hustotu těla, ale také zlepšovaly schopnosti dýchat. Obdobný systém zdědili po dinosaurech také dnešní ptáci.

Co myslíte? Narazili jsme na suchozemské živočišné maximum, nebo někdy objevíme kostru ještě většího tvora, který dominoval Zemi v minulosti?

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Re-assessment of the Late Jurassic eusauropod Mamenchisaurus sinocanadorum Russell and Zheng, 1993, and the evolution of exceptionally long necks in mamenchisaurids

Plejtvák obrovský

Mamenchisaurus – ENG

Mamenchisaurus – CZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *