Když se vaše hlavní zbraň stane důvodem k šikanování – fugu vs. delfíni

Jedinou přirozenou zbraní člověka je jeho mozek. Nemám příliš ostré drápy, obrovskou sílu ani neprodukujeme žádné jedy. Nicméně ani produkce obranného jedu nemusí být zrovna výhra. Své o tom ví ryba známá jako fugu, takifugu, čtverzubec nebo anglicky známá jako pufferfish.

fugu, takifugu, pufferfish, čtverzubec
strukturní vzorec tetrodotoxinu

Fugu pro svou obranu vytváří neurotoxin tetrodotoxin (TTX). Ten se kumuluje především v jikrách, mozku, játrech a gonádách těchto ryb. V Japonsku je fugu považována za delikatesu, ale připravovat ji musí jen ti největší odborníci.

I sebemenší řez vedle může uvolnit TTX do zbytku pokrmu a hosta restaurace otrávit. Tento jed je totiž až 100 krát silnější než všeobecně známý kyanid draselný (KCN). Jed blokuje sodíkové kanály v buněčných membránách a tím znemožňuje správnému fungování centrální nervové soustavy, srdce nebo svalů. Smrtnost při otravě TTX je u člověka cca 60 %.

Takto silný jed by měl být téměř dokonalou obranou pro většinu živočichů. Avšak o neblahých účincích tohoto jedu nikdo neřekl delfínům a ti si z něho nic nedělají. Právě naopak. Delfíni byli spatřeni, jak tyto rybky žvýkají v ústech a vzájemně si je předávají se svými přáteli.

Při tomto žvýkání se z ryby uvolní pouze menší množství jedu, které má na podmořské savce omamné účinky. Delfíni se tak řadí mezi další živočichy s rozvinutou centrální nervovou soustavou, kteří vyhledávají drogy za účelem omámení.

V dokumentu od BBC pak dokumentaristi popisují chování delfínu jako když se dostanou do rauše – plavou na hladině a jsou fascinováni svým odrazem ve vodě. Nicméně specialistka na delfíny Diana Reiss tvrdí, že takovéto chování je u delfínu poměrně běžné. Je tak možné, že přesný účinek jedu na delfíny stále neznáme, ale rozhodně víme, že je toto chování opravdu baví.

Z hlavní zbraně čtverzubců se tak stal vyhledávaný důvod pro jejich šikanu ze strany vyspělejších savců.

Zdroje pro hlubší bádání

Tetrodotoxin (eng)

Dolphins Can Get High on Puffer Fish, Says Nature Show

Takifugu

Pro natáčení delfínů dokumentaristi použili umělé napodobeniny želv, ryb a chobotnic (eng)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *