Jakou barvu má Měsíc?

Měsíc tu pro nás byl od nepaměti a i přes to, že se každým dnem postupně vzdaluje, tak tu s námi ještě nějaký ten pátek zůstane. Právem je lidstvo měsícem fascinováno. Jedná se o nejjasnější objekt na noční obloze, často jej vidíme i ve dne. Má vliv na příliv a odliv a řadu biologických procesů.

No, ale jakou barvou vůbec Měsíc září? Předem je třeba zmínit, že narozdíl od Slunce není Měsíc zdrojem světla, ale pouze odráží sluneční svit. Konkrétně asi 7 % slunečního světla je od měsíce odraženo, zbytek pohltí jeho povrch.

Když bychom se ocitli na povrchu měsíce, tak by nás rychle obklopil jemný šedý prach. O tom se přesvědčilo již celkem 12 astronautů, kteří na naši přirozené družici stanuli. Povrch Měsíce je tedy šedý a tmavé fleky, které vidíme jsou nížiny a světlé naopak převážně pohoří a vysočiny. Jen drobné změny v barvě je zapříčiněno složením.

Nicméně každý z nás se setkal s označením krvavý měsíc, rudý měsíc, modrý měsíc apod. A sami jsme se nejednou přesvědčili, že měsíc nabýval různých barev. V úvodní fotografii máte zachycena různá zbarvení měsíce – žádné z nich není nijak barevně upraveno. Jak je to možné?

Za většinu zbarvení může naše atmosféra. Vždyť ani Slunce není žluté, ale vyzařuje celé spektrum barev, které by naše oko vnímalo jako bílou barvu. Nicméně při průchodu atmosférou se modré a fialové světlo lépe rozptyluje v řásticích atmosféry a vytvoří nám tak modrou oblohu. Světlo, které k nám letí od Slunce tak přijde o modrou složku a nám se jeví více žluté a při východu a západu více do oranžova až červena, protože prochází větší vrstvou atmosféry.

No a stejně na tom je i odražené světlo od Měsíce. Pokud je na planetě vyšší sopečná činnost, tak to může změnit zbarvení měsíce stejně jako znečištění v obci. Stejně tak záleží na tom, jestli měsíc zrovna vychází a jeho světlo prochází větší vrstvou vzduchu a částeček v něm a nebo je přímo nad námi a atmosféra má na něj nejmenší vliv.

Nejexotičtější barvy tak získáte převážně při východu a západu měsíce, kdy má atmosféra vliv na rozptyl světla největší, na druhou stranu může právě v těchto chvílích docházet k deformaci tvaru měsíce vlivem právě tohoto rozptylu.

V noci z 30. na 31. srpna nás čeká tento měsíc už druhý úplněk, tak na něj nezapomeňte a vyražte fotit. Své výsledky sdílejte a označte nás a my vám rádi přesdílíme do stories.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Povrch Měsíce

Astro.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *