Lidské geny dokážeme ovládat pomocí slabých elektrických impulsů!

Mnoho z nás používá chytré hodinky nebo fitness trackery, které monitorují náš zdravotní stav a pomáhají nám dosahovat cíle pro zlepšení kardiovaskulárního systému.

Nový výzkum, který má na svědomí Švýcarský federální technologický institut v Curychu, navrhuje, že podobná zařízení (nositelná či implantovaná) v budoucnosti budou moci posilovat naše zdraví přímo.

Tato v současné době experimentální technologie vyvinuta švýcarskými vědci využívá malých elektrických impulsů ke spuštění produkce inzulínu u speciálně upravených myší s lidskou pankreatickou tkání. Toto “elektrogenetické rozhraní” tak dokáže nakopnout naše geny k akci i přes to, že k tomu přirozeně nedochází i když by mělo.

Konkrétně tento experiment by mohl de fakto vyléčit pacienty s cukrovkou, kteří by si již nemuseli inzulín vpichovat, ale implantovaný přístroj by hlídal jeho hladinu a v případě nedostatku potřebné geny vybídl k jeho produkci.

Všichni se rodíme s konkrétní DNA a ta se během života mění pouze minimálně. Velkou roli hrají takzvané epigenetické faktory – ty mohou ovlivňovat nakolik se dané geny, které máme projevují či ne. To se mění zejména s věkem a životosprávou. Pomocí této technologie by bylo možné obcházet většinu těchto epigenetických faktorů.

Aktuální otázkou je, jak tuto technologii ještě dostatečně zmenšit, ale už nyní je pozitivní, že technologie potřebuje velmi málo energie. 3 AA baterie dokážou v současném zařízení fungovat až 5 let.

V budoucnu nás tak pravděpodobně čeká kompletní splynutí s technologiemi, které už nebudou jen monitorovat náš stav a dávat nám statistiky, ale budou přímo ovlivňovat náš stav a naše zdraví.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Experiment Reveals Human Genes Can Be Controlled With Electricity

An electrogenetic interface to program mammalian gene expression by direct current

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *