Plovoucí panely na rovníku. Prakticky neomezený zdroj energie nebo nesmyslný projekt?

Na první pohled se může zdát, že umisťovat solární panely na moře není dobrý nápad, vzhledem k častým vlnám a tím i snadnému poškození či zanesení panelů. Nicméně nová studie ukazuje, že existují místa zejména v jihovýchodní Asii a západní Africe, kde je moře relativně klidné a mohlo by poskytovat pro tento projekt ideální podmínky.

Tento australský výzkum mapoval analyzoval sílu větru a výšku vln ve vybraných lokalitách v posledních 40 letech. Jako nejvhodnější místa se ukázaly právě pobřeží Indonésie a Guinejský záliv u Afriky, kde je moře velmi klidné. Přitom jen v Indonésii by bylo možné vybudovat elektrárnu 35 000 TWh ročně, což je více než je aktuální celosvětová spotřeba energie (ta je na 30 000 TWh ročně).

Nejvhodnější oblasti pro plovoucí pobřežní solární elektrárny jsou značeny od červené (nejvhodnější) přes žlutou, zelenou a tmavě modrou (nejméně vhodné, ale stále možné). Šedé čáry pak symbolizují stopy tropických bouří a tedy místa nevhodná.

Solární energie v současné době zažívá obrovský boom a do pár let už prakticky nebude existovat dům, který by je na střeše neměl. V oblastech s hustým osídlením však střechy domů stačit nemusí. A právě státy jako Indonésie by plovoucími solárními panely vyřešily veškerý energetický nedostatek.

Studie udává, že oblasti, kde se nevyskytují vlny větší než 6 metrů ani vítr silnější než 15 metrů za sekundu by mohly generovat až jeden milion TWh ročně, což je elektřina potřebná pro chod vyspělé civilizace s 10 miliardy obyvatel.

Otázkou však je, co to udělá s mořským ekosystémem, který by byl částečně zakryt solárními panely. Tomu se studie již nevěnuje a před realizací jakéhokoli takto velkého projektu bude zcela jistě zapotřebí zohlednit i toto hledisko. Teorie se zdá být zatím pěkná, ale uvidíme, co nám přinesou další rozbory.

Dalším častým argumentem proti solárním panelům je jejich recyklovatelnost. Ta se však nyní velmi zlepšuje. V americké Arizoně je firma, kde se sváží solární panely z celého kontinentu a třídí se podle jejich stavu – panely s prasklinami ve skle se opravují a levněji prodávají zpět k dalšímu použití, ty které již opravit nelze zaměstnanci rozebírají na součástky a vytěží z nich stříbro, měď, hliník, sklo a další materiály. Ty se dále prodávají společnostem, které mají zájem je dál využít. Například rozbité sklo z panelů se využívá dále k pískování apod.

Dá se očekávat, že po vzoru americké firmy vzniknou další projekty ve všech oblastech světa. Ekologičnost solárních panelů tak vysoce stoupá, nicméně je třeba stále zvažovat, kde tyto panely mají a nemají význam a nakolik je nákladná jejich údržba.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Studie: Global Atlas of Marine Floating Solar PV Potential

Floating Solar Panels at The Equator Could Provide Virtually Unlimited Energy

ČT24: S oblibou čisté energie rychle přibývá odpadu. Firmy z použitých solárních panelů berou sklo i měď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *