První testovací snímek nového vesmírného teleskopu Euclid

Euclid je nový vesmírný dalekohled vyvinutý Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Byl vypuštěn 1. července 2023 do takzvaného Lagrangeova bodu L2. Jedná se o místo vzdálené cca 1,5 milionů kilometrů od Země, kde bude obíhat společně se Zemí kolem Slunce tak, že bude stále na straně Země směrem od Slunce.

Teleskop nyní zaslal první testovací kalibrační snímky, které můžete vidět v tomto příspěvku. Euclid slěduje vesmír pomocí 600 megapixelového snímače viditelného světla (měřící zejména tvar galaxií) a spektrometrem a fotometrem pro blízkou infračervenou oblast (pomocí ní určí vzdálenost galaxií a hvězd).

Euclid si dává za cíl zmapovat cca třetinu hvězdné oblohy a vytvořit mapu čítající přibližně 2 miliardy galaxií. Jednalo by se o historicky největší mapu hvězdné oblohy. Na fotografie se tak už nyní těší stovky vědců, kteří z nich vyčtou mnoho informací o vývoji a složení vesmíru.

Na další s kvalitnější fotky se budete moct těšit na Science Reveal, proto nezapomínejte naše kanály odebírat. Případně můžete náš projekt i podpořit na Patreonu nebo sdílením příspěvku. Děkujeme.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

We Just Got The First Test Images From Europe’s Dark Matter Telescope And We’re Psyched

Euclid test images tease of riches to come

Wiki: Euclid

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *