Blonďatí piráti ze Skandinávie? Ne – Vikingové byli mnohem rozmanitější!

Když se řekne viking, tak si dnes mnoho lidí představí svalnaté, blonďaté, drsné, obávané a krvelačné válečníky, před kterými nebylo úniku. Kdo to ale vikingové vůbec byli?

Slovo viking v překladu znamená námořní lupič / nájezdník. A označovalo původně lidi ze severu, kteří skutečně organizovali nájezdy do okolí. Většinou za účelem obchodu – prodej kožešin, tuku atd. Pokud se však po cestě naskytl nějaký ten klášter, nebáli se na něj zaútočit a vzit si kořist i z něj.

Skutečně se jednalo o obávané válečníky, kteří měli obrovský vliv na formování evropské kultury. Dodnes je patrná jejich stopa například při tvorbě jmen. Na Islandu stále platí, že mají lidé jen křestní jméno a příjmení se tvoří podle jména rodiče. Eriksson vlastně znamená Erikův syn. a Jónsdóttir zase Jónova dcera.V ostatních skandinávských zemích se pozůstatky těchto přijmení objevují také, ale dnes již celá rodina nese stejné příjmení – například výše zmíněný Eriksson může být otec rodiny, matka, i dcera nebo syn stejně jako je tomu jinde po světě.

Každopádně obrovský vliv vikingů po Evropě vedl k tomu, že se k vikingům přidávali také lidé neskandinávského původu. Svědčí o tom kosterní nálezy, které prokázaly vikingský typ pohřbu, ale analýza DNA ukazovala na původ z Británie, jižní Evropy či Asie.

I u vikingů původem ze skandinávie se pak ukazovala složka DNA s původem z jiných částí světa. Docházelo tak pravděpodobně k podstatnému křížení a mezi vikingy jste mohli najít lidi opravdu různého vzezření.

Identita vikingů se tak neomezovala pouze na Skandinávii, ale zahrnovala kultury, kmeny a obyvatele od severní Ameriky až po asijské stepi a diverzita lidí v těchto oblastech byla dosti podobná tomu, jaká je dnes.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Population genomics of the Viking world

Jazykové perličky

Česká televize

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *