Superúplňky jsou zavaleny všechny sociální sítě několikrát do roka. Věděli jste, že existuje i superZemě?

Superúplněk je jev, kdy je naše přirozená družice Měsíc velmi blízko Zemi a současně je ve stavu úplňku. Při východu takového úplňku je možné měsíc vidět až o 13 % větší než obvykle.

1. 8. 2023 jsme měli možnost pozorovat jeden z takovýchto superúplňků. Ten sice nastal ve 22:33 SELČ, kdy byl ještě za obzorem. Nad obzor se však dostal už v čase kolem 21. hodiny a mohli jsme jej tedy pozorovat téměř v celé své kráse. Záleželo na tom, kde jste se právě nacházeli.

Trošku jiný unikátní pohled by se nám naskytl, pokud bychom strávili nějaký ten čas na Měsíci. To se většině z nás asi nepoštěstí. Naštěstí nám tuto zkušenost mohou zprostředkovat kosmické agentury.

Zde si můžete prohlédnout video zachycené japonskou agenturou JAXA, na které vidíte východ superZemě:

Není to nádhera? I při pohledu z Měsíce se totiž Země dostává do stavu novu, srpce nebo úplňku.

Měsíčňané by však měli výhodu a viděli Zemi i během novu. A to díky světelnému smogu, který je tak velký, že celá planeta zejména v obydlených oblastech doslova září do vesmíru. Patrné jsou z Měsíce také rozsáhlejší požáry.

Měsíční hotely zatím nemáme, tak doufám, že si užijete alespoň dnešní superúplněk. Pokud jste úplněk 1. 8. 2023 prošvihli, tak si zapište do kalendáře noc z 30. 8. 2023, kdy bude Měsíc ještě o něco blíž. Třeba to vyjde příště.

Zdroje k hlubšímu zkoumání

Nedd.cz

Kudy z nudy – Srpnové superúplňky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *