Kleopatra žila blíže okamžiku přistání člověka na Měsíci než době, kdy byly postaveny egyptské pyramidy!

Když se řekne Egypt, tak si někteří z vás vybaví hotelové resorty, korálové útesy v Rudém moři a s nimi související potápění nebo písek a slunce. Zaručené každému však na mysli přistanou egyptské pyramidy v Gize a jako nejslavnější egyptský panovník Kleopatra z rodu Ptolemaiovců (konkrétně tedy Kleopatra VII. Filopatór).

Málo koho však už napadne si vložit život Kleopatry a vznik pyramid na časovou osu. Postavení pyramid v Gíze se datuje do období 2700 až 2560 před našim letopočtem. Jen pro zajímavost – tou dobou se po Zemi ještě proháněli poslední mamuti. Kleopatra se narodila v roce 69 před našim letopočtem. Dnes v roce 2023 by ji tedy bylo 2092 let. To ji časově řadí mnohem blíže dnešní době než době, kdy nejslavnější egyptské památky vznikly.

V době přistání prvního člověka na Měsíci by bylo Kleopatře 2038 let. Kdežto v době postavení Pyramid zbývalo do narození Kleopatry 2490 až 2630 let! Lidé si příliš nedokážou představit časová období, která jsou delší než jeden lidský život. Egyptská civilizace je pro nás prostě hodně dávno a máme tendence historické události spojovat do jedné a tu brát jako celek a to i bez ohledu na časovou vzdálenost mezi oběma událostmi.

Obdobně je to s vnímáním období dinosaurů. Například tyranosaurus žil také mnohem dříve moderní době než třeba stegosaurovi. T-Rex žil v období přes 66 až 68 miliony lety. Kdežto stegosaurus ubýval Zemi před cca 150 miliony lety. Oba tvory od sebe děli neuvěřitelná časová propast 82 milionů let.

Máte rádi časové osy? Je něco co i vás překvapilo? Napište nám.

Další zdroje ke hlubšímu bádání

Chci vědět více o Kleopatře, mamutech, pyramidách nebo misi Apollo 11 a přistání na Měsíci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *