Objevil teleskop Jamese Webba život? NASA zveřejnila nová data!

U astrofyziků je máloco větší než touha po nalezení mimozemského života. Tato představa však fascinuje nejen vědce, ale i širokou veřejnost. O tom svědčí vysoká obliba mnoha úspěšných sci-fi sérií jako Star Gate, Star Wars, Star Trek, Doctor Who a mnoha dalších.

NASA nyní oznámila, že relativně nový teleskop Jamese Webba poskytl data, která by mohla znamenat, že na monitorované planetě, vzdálené cca 120 světelných let od Země by mohl být život. Exoplaneta K2-18b je 8,6 krát hmotnější než Země, takže nový domov pro člověka zde pravděpodobně nenalezneme.

Nicméně v atmosféře této planety byla pomocí spektroskopie zjištěna přítomnost molekul methanu a oxidu uhličitého. Tyto dva plyny jsou produkovány právě živými organismy – ostatně i člověkem, který oxid uhličitý vydechuje ústy a nosem a methan vypouští zase druhou stranou trávicí soustavy.

Nicméně si možná vzpomenete, že stopy methanu byly pozorovány také na Marsu a breberky jsme na něm stále nenašli. Ukázalo se, že obě tyto molekuly mohou vznikat také abiotickou cestou (bez zapříčinění živými organismy). Co je teda na této nové studii tak objevného?

Mimo již zmíněný oxid uhličitý a methan byl na planetě detekován také dimethylsulfid (DMS). To je molekula, v jejíž centru je síra a na ní jsou navázány 2 skupiny CH3 (zjednodušeně dvě molekuly metanu spojené sírou). Hmmm takže teleskop Jamese Webba našel kromě methanu také methan se sírou. Je v tom rozdíl?

No, ano je. O methanu samotném víme, že v přírodě může vznikat i bez přičinění živých organismů (to jsme si již řekli). Nicméně na Zemi jsme vznik DMS pozorovali pouze pomocí metabolismu živých organismů. Zatím nemáme žádné důkazy o tom, že by tato molekula vznikala spontánně abioticky.

Je tak možné, že by planeta mohla disponovat oceánem, ve kterém by existovala jistá forma života. Nicméně jen světlo z této planety k nám letí 120 let, takže na dovolenou se zde jen tak nevydáme. Navíc je dost nepravděpodobné, že i kdyby planeta hýřila životem, že bychom si s nimi mohli sdílet víc než právě rybářské návnady.

Nicméně by to byl další střípek naděje pro hledání vyspělejších forem života a třeba i civilizací.

Složení atmosféry planety K2-18 b. Kromě různého množství methanu a oxidu uhličitého si můžeme všimnout značného množství dimethylsulfidu.

Další zdroje pro hlubší bádání

Webb Discovers Methane, Carbon Dioxide in Atmosphere of K2-18 b

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *